PROGRAM PUTOVANJA

1. i 2. DAN 17.03.2017: SARAJEVO – ISTANBUL – DELHI / LET U INDIJSKU PRIJESTONICU
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Let za Istanbul je predviđen u 11:55h sa dolaskom u Istanbul u 15:40h (lokalno vrijeme). Nastavak leta za Delhi je u 20:55h. Dolazak u Delhi predviđen je u ranim jutarnjim satima cca. 05:15h. Slijedi organizirani transfer do hotela uz panoramski razgled dijela Delhija kroz koji se prolazi prilikom transfera. Prijava u hotel je predviđena nakon 14:00h (ukoliko hotel bude imao spremne sobe po našem dolasku, ustupit će nam iste). Ovaj dan je predviđen za odmor i relaksaciju, kao i prilagođavanje na indijsku klimu i temperaturu. Večera, noćenje.
Hotel u kojem smo predvidjeli smještaj je: Jaypee Vasant Continental Delhi 5****
3. DAN: DELHI (Stari Delhi + Novi Delhi)
Doručak i razgled glavnog grada Indije. Očarati će nas obojene zgrade i kulturno historijski spomenici iz različitih historijskih razdoblja. To je grad hramova, džamija, palača i prekrasnih vrtova. New Delhi oduševljava s kolonijalnim britanskim zgradama kao što su parlament, predsjednička palača (Rashtrapati Bhawan) i zgrade brojnih ministara. Naš obilazak kreće od posjetom velikom utvrđenju “Red Fort”, zatim slijedi vožnja rikšom kroz poznatu tržnicu “Chandni Chowk” koja će upotpuniti cjelukupnu sliku Delhija. Obilazak nastavljamo prema veličanstvenom vojnom spomeniku, visokom 42 m, a koji ponosno nosi naziv »Vrata Indije«. Stari Delhi je bio glavni grad muslimanske Indije od 12. do 19. st. Obilazak najveličanstvenijih zgrada - Obilazak najveće džamije – Jami Masjid i kompleksa Qutub Minar – prve džamije u Indiji iz 12. stoljeća s najvišim minaretom. Slijedi vožnja do Lotusovog hrama, koji je naziv dobio po cvijetu lotusa, a za svoj arhitektonski izgled je bio dobitnik mnogih nagrada. Ovaj hram je sagrađen 1986. godine, a predstavlja glavni žrtveni hram na indijskom potkontinentu. Na kraju dana posjet spomeniku Mahatma Gandhiju – Raj Ghat. Povratak u hotel. Večera, slobodno vrijeme i noćenje.
4. DAN: DELHI – JAIPUR
Doručak. Check out iz hotela i naša vožnja se nastavlja prema Jaipuru. Petosatna vožnja ugodnim autobsum vodi nas preko pustinjskih predjela Zlatnog trougla sve do glavnog grada države Rajastan - Jaipura, kojeg nazivaju još i “Crveni grad” zbog pretežno crvene boje kojom je grad obojen. Popularni ružičasti grad, drevni kraljevski grad Jaipur, poznato je indijsko turističko odredište, grad bogate historije prepun spomenika, kraljevskih dvoraca, trgova i tvrđava. Jaipur je glavni i najveći grad indijske države Rajasthan, smješten u polupustinjskom području. U ovom velikom gradu danas živi više od tri miliona stanovnika. Jaipur je indijski poslovni i univerzitetski centar u kojem ćete se osjećati kao u pravoj metropoli, ali onda vas iza ugla dočeka starinski šarm građevina i ulica koji uvijek ponovo iznenadi putnika. Panoramski razgled grada uz usputne posjete. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Večera. Noćenje.
Hotel u kojem smo predvidjeli smještaj je: The Lalit 5***** JAIPUR (superior room)
5. DAN: JAIPUR – AMBER FORT – CITY PALACE – HAWA MAHAL – ALBERT HALL
Nakon doručka našu današnju avanturu započinjemo posjetom tvrđavi Amber. Ovo je jedna od najveličanstvenijih indijskih tvrđava. Tvrđava je stara 1000 godina, a do nje se dolazi na slonovima ili jeepovima, a koja je udaljena svega oko 12 km od centra grada. Tvrđava Amber, drevno je središte Maharadžine države čiju arhitekturu prožima mogulska raskoš. Impozantna tvrđava na brdovitom obronku čija se ljepota skriva unutar njenih zidina s prekrasno oslikanim minijaturama, dekoracijama od ogledala i bjelokosti. U njoj je živio maharadža sa svojih 350 konkubina i 12 žena. Stoga se u njoj nalazi i 12 glavnih vrata s dvorištima za svaku maharadžinu ženu. U jednoj od dvorana za goste možemo uživati u tradicionalnoj indijskoj muzici na tradicionalnim, nama gotovo nepoznatim instrumentima. Popularni ružičasti grad, drevni kraljevski grad Jaipur, poznato je indijsko turističko odredište, grad bogate historije prepun spomenika, kraljevskih dvoraca, trgova i tvrđava. Jaipur je glavni i najveći grad indijske države Rajasthan, smješten u polupustinjskom području. U ovom velikom gradu danas živi više od tri miliona stanovnika. Jaipur je indijski poslovni i univerzitetski centar u kojem ćete se osjećati kao u pravoj metropoli, ali onda vas iza ugla dočeka starinski šarm građevina i ulica koji uvijek ponovo iznenadi putnika. Naša prva posjeta kreće od obilaska “City Palace” ili gradski dvorac koji je ujedno i muzej. Dvorac koji je još uvijek dom vladarske obitelji krase brojni balkoni, kupole i dvorišta. Obilazak Jaipura nastavljamo starim dijelom grada koji je obojen u ružičasto te svakom posjetitelju izaziva divljenje. U tom dijelu grada posjećujemo tzv. “Hawa Mahal” ili “tvrđava vjetra” koju krase mnogobrojni prozori sa kojih su aristokratske dame posmatrale svakodnevni život na ulicama. Stari dio Jaipura okružuju zidine, ali danas se grad proširio daleko izvan njih. Na nekoliko velikih tržnica u gradu moguće je kupiti ručno rađene kožne cipele, plavo posuđe, kravate i marame, ručno rađeni nakit i brojne druge rukotvorine. Na ovim ćete se orjentalnim tržnicama osjećati kao da ste u lovu na blago gdje ujedno možete iskoristiti i slobodno vrijeme. Današnji obilazak završavamo posjetom centralnom muzeju “Albert Hall” koji se nalazi u vrtovima Ram Nivas, a ranije je korišten kao mjesto za rekreaciju aristokratskih porodica. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme, večera. Noćenje.
6. DAN: JAIPUR - FATEHPUR SIKRI – AGRA – AGRA FORT
Rani doručak / check out iz hotela u Jaipuru. Jutarnja vožnja od Jaipura do Agre (gdje se nalazi Taj Mahal) preko “Grada pobjede” Fatehpur Sikri, kojeg je dao izgraditi Veliki Akbar u 16. st. za svoju prijestolnicu. Napustio ga je tokom gradnje tvrđave u Lahoreju. Grad je danas "grad duhova", ali su ostale dobro očuvane veličanstvene zidine, prelijepe palače, džamije, mauzoleji i vrtovi, koji su jedinstveni spomenik graditeljstva Mogula i također spoja muslimanske, hinduističke i jain arhitekture.
Nastavak vožnje prema Agri te dolazak u ovaj grad čuda. Naš put nas vodi prema “Agra fort” ili “Crvena tvrđava” koja je izgrađena u 16. st. kada je Agra bila prijestonica Indije, a koju su gradili milioni ljudi iz cijele regije. Njen položaj je uz rijeku Yamuna. U Agra Fort su živjeli svi veliki mogulski kraljevi od Humayuna do Aurangzeba. Okružena je zidinama visokim 17 m, a u njenoj elegantnoj unutrašnjosti nalaze se brojne palače, apartmani, dvorane i vrtovi. Šah Jahan je kao zatvorenik vlastitog sina u zadnjim danima svog života od tamo posmatrao spomenik svojoj ljubavi - poznati Taj Mahal. Veliki dio trđave još uvijek koristi indijska vojska pa nije dostupan javnosti, ali glavni dio je
7. DAN: TAJ MAHAL
Da bi izbjegli velike gužve i vrućine ispred ovog svjetskog čuda, na ulazu moramo biti što ranije (u Taj Mahal zabranjeno je unijeti bilo koji drugi predmet osim flašice sa vodom i telefona/foto aparata). Nakon velike kontrole na samom ulazu, obići ćemo spomenik izgrađen u ime vječne ljubavi velikog Mogula Šah Jahan kao posljednju počast svojoj trećoj i najdražoj ženi Mumtaz Mahal. Ona je preminula dok je rađala njihovo četrnaesto dijete, a poželjela je mauzolej kakav svijet nije vidio, i dobila ga je! Ovo remek djelo svjetskog graditeljstva napravljeno je od bijelog mramora i crvenog pješčenjaka, a ukrašeno je motivima biljaka i stihovima iz Kur’an - a. Dekoracije građevine su od raznih skupocjenih materijala kao što su žad i kristal iz Kine, tirkiz s Tibeta, lazurni kamen iz Afganistana i krizolit iz Egipta. Nazivaju ga još i »krunska palača«. Imat ćete priliku posmatrati Taj Mahal - ovaj prekrasni mramorni mauzolej u svoj njegovoj ljepoti tokom izlaska sunca. Tokom obilaska, a uz asistenciju profesionalnog vodiča/pratioca imati ćemo dovoljno vremena za slikanje i vlastiti doživljaj ove unikatne građevine sa svim popratnim objektima.
Nakon TAJ MAHALA, vraćamo se u hotel. Doručak i kasni check out iz hotela. Vožnja prema Delhiju sa usputnim zadržavanjima po potrebi grupe. Po dolasku u Delhi, posjeta tržnom centru radi kupovine poklona i suvenira. Nakon slobodnog vremena transfer do Mayflower hotela radi večere i odmora do transfera na aerodrom. The Mayflower hotel je u vlasništvu naše partnerske agencije te su nam ustupili sobe da odmorimo do transfera na aerodrom.
8. DAN 24.03.2017: DELHI – ISTANBUL (kvart Laleli & Sultanahmet )
Rano buđenje i transfer prema aerodromu 3 sata prije leta cca 03:30h (zbog veličine aerodroma u Delhiju). Check in i let prema Istanbulu u 06:55h po lokalnom vremenu (let prema istanbulu traje cca 8 sati). Dolazak u Istanbul u 11:25h po lokalnom vremenu. Obzirom da nam je let iz Istanbula za Sarajevo u večernjim satima, vrijeme možemo provesti u šetnji po Istanbulskim četvrtima Laleli i Sultanahmet (transfer metroom fakultativno). Povratak na Istanbulski aerodrom te let prema Sarajevu u 19:20h. Slijetanje u Sarajevo u 20:15h. KRAJ PROGRAMA

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA 2199 KM

DODATNE INFORMACIJE

Cijena aranžmana uključuje:
*prijevoz avionom prema programu na relaciji Sarajevo – Istanbul, istanbul – Delhi i povratak.
*Transfere klimatiziranim turističkim autobusom u Indiji prema programu
*Smještaj u New Delhiju u hotelu Jaypee Vasant Continental 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na bazi 2 noćenja s doručkom
*Smještaj u Agri u hotelu Jaypee Palace 5* ili sl. dvokrevetnoj sobi na na osnovi 1 noćenja s doručkom
*Smještaj u Jaipuru u hotelu The Lalit 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom
*Smještaj u Mandawi u hotelu Castle Mandawa 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom
*Odmor u The may Flower hotelu do transfera na aerodrom Delhi
*Razglede prema programu u pratnji vodiča na engleskom jeziku
*Vožnju rikšom u New Delhiju
*Jahanje na slonu (jeep) u Jaipuru
*Pratioca iz agencije tokom cijelog putovanja i troškove organizacije putovanja i garancije

Cijena aranžmana ne uključuje:
*Obaveznu doplatu za fakultativne izlete i ulaznice u muzeje te posjetu svih znamenitosti iz programa 230,00 KM
*Aerodromske takse u kompletnom iznosu od 330,00 KM
*Doplatu za hotelski/restoranski polupansion u ukupnom iznosu od 100,00 KM
*Bakšiš vozaču i vodiču 30 KM
*Lične troškove
*Putno osiguranje
*Troškove ishođenja vize za Indiju koja se može kupiti individualno preko interneta 50 USD ili posredstvom agencije (65 USD)
*Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu od 750,00 KM
*provizija na kartično plaćanje

Kalkulacija je rađena na bazi 19 putnika, te agencija zadržava pravo povećanja cijene, promjene programa te otkaza putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenih osoba.

POPUST:
* treća odrasla osoba na pomoćnom ležaju: 100 KM
Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1 bračnog kreveta + pomoćni ležaj. Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Kontaktirajte nas

Molimo vas da u napomeni navedete godište djece.