PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN – 27.10.2020. (UTORAK) – SARAJEVO – ISTANBUL – KAYSERI – GÖREME
Okupljanje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 1,5h prije leta. Check in i prijava na let TK 1024 (Turkish Airlines) nakon čega slijede pasoške i carinske formalnosti. Polijetanje u 07:30 sati, slijetanje u Istanbul u 11:30 sati po lokalnom vremenu. Odlazak na «domaći» terminal te nastavak leta na liniji TK 2016 u 14:50 sati za Kayseri. Slijetanje u Kayseri u 16:10 sati. Transfer do hotela u mjestu Goreme u samom srcu Kapadokije. Smještaj u tradicionalni boutiqe hotel. Noćenje.
2.DAN – 28.10.2020. (SRIJEDA) – MISTIČNA KAPADOKIJA
Doručak. Nakon doručka odlazak na cjelodnevno fakultativni izlet "Mistična Kapadokija" (sjeverna ili tzv crvena tura). Tokom ove prelijepe ture imate priliku da se upoznate sa najljepšim i najpoznatijim predjelima Kapadokije. Izlet počinjemo odmah nakon doručka, a naša prva stanica je veličanstveni vidikovac iznad grada Goreme, gdje ćemo od lokalnog vodiča dobiti informacije o bogatoj istoriji Kapadokije i jedinstvenim kamenim formacijama, čiji se geografski oblik formirao prije 10 hiljada godina. Poslije panoramskog pogleda obilazimo zamak Uchisar i najvišu tačku Kapadokije – muzej na otvorenom Goreme (pod zastitom UNESCO-a) u kojem se nalaze neke od najboljih primjeraka kuća i crkava u stijenama. Moguća posjeta fabrici tradicionalne turske grnčarije ili tkaonice ćilima. Put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin i mjestu Avanos, nakon čega pravimo pauzu za ručak i isprobavamo autentičnu tursku kuhinju. Na turi ćemo praviti fotografije u fascinantnoj dolini Pasabag, u Monkovoj dolini poznatoj po čuvenim vilinskim dimnjacima u obliku pečuraka, kao i u dolini Devrent poznatoj po stijenama u obliku životinja. Povratak u hotel u poslijepodnevnim časovima. Slobodno vrijeme. Noćenje.
3.DAN – 29.10.2020. (ČETVRTAK) – KAPADOKIJA IZ ZRAKA (Čarobni let balonom)  + Adrenalinska QUAD BIKE TURE + tradicionalno TURSKO VEČE
Doručak. Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04:30h). Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gdje nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhivanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijecemo. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. U podnevnim satima fakultativni odlazak na dvosatnu tura QUAD motorima za istraživanje najljepših krajolika Kapadokije! Nestandardno razgledanje i neobična avantura u džungli kroz Göreme, dolinu Güllüdere, dolinu Love i selo Vuavuşin. Dvosatna tura od 12:00h do 14:00h. Sa ovim terenskim četverotočkašima lako je upravljati, potpuno su automatski, tako da nije potrebno prethodno iskustvo. Staze i ruta kojom se vozi pažljivo su odabrane kako ne bi bile zastrašujuće, već radi uživanja i izazova. Povratak u hotel i slobodno vrijeme. U večernjim satima fakultativni izlet na tradicionalno tursko veče uz ples i muziku te tradicionalnu hranu i piće. Uživajte u večernjem programu i opustite se uz čari zabavnog programa koji traje do kasnih večernjih sati. U cijenu je uključena neograničena konzumacija lokalnih pića + večera. Povratak u hotel. Noćenje.
4.DAN – 30.10.2020. (PETAK) – DREVNA KAPADOKIJA (zelena tzv. južna tura)
Doručak. Slijedi fakultativni u prijepodnevnim časovima koji počinjemo obilaskom podzemnog grada Derinkuju, koji je jedan od najvećih na svijetu. U njemu je živjelo oko 50.000 stanovnika u 8 različitih nivoa i predstavlja najveći otkopani podzemni grad u Turskoj. Danas je u turističke svrhe otvoreno 4 nivoa, a šetajući kroz tunele otkrićemo fascinatnu mrežu vinarija, kuhinja i dnevnih boravaka koje datiraju još iz 7 vijeka prije nove ere. Nakon toga odlazimo u dolinu Ihlara i prolazimo dugačkim kanjonom rijeke Melendiz, koja je nestvarna skupina isklesnih kamenih stijena u kojima se nalazi stotinjak kućica, ispresijecane brojnim riječicama. Pauzu od šetnje napravićemo u selu Belisirma, gdje imamo slobodno vrijeme za ručak. Izlet nastavljamo do manastira Selime, najvećeg kamenog manastira u Kapadokiji sa velikom pećinskom katedralom i bajkovitim pogledom na okolinu. Po povratku u Uçhisar zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na dolinu golubova, gdje ćemo saznati zašto su golubovi oduvijek zauzimali posebno mesto u srcu mještana Kapadokije. U kasnim poslijepodnevnim časovima povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
5.DAN – 31.10.2020. (SUBOTA) – GÖREME - KAYSERI – ISTANBUL – Taksim - Topkapi
Doručak. Check out. Transfer do aerodroma 06:45h. Prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul, TK7293 u 09:50h. Slijetanje u Istanbul u 11:10h. Transfer do hotela na Taksimu. Smjestaj u hotel 3/4*. Fakultativni izlet «Istanbul kroz vijekove» + Topkapi palata (fakultativno), Rezidencija sultana puna 4 vjeka, mjesto gdje se odlučivalo o sudbini mnogih naroda širom Evrope. Posjeta Topkapi Saray dvorcu gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Dvorac koji se sastoji od četiri dvorišta, zajednički obilazak u pratnji vodiča uz objašnjenje salona u kompleksu. Aja Sofija – nekadašnja hrišćanska crkva a poslije i džamija i muzej, u današnje vrijeme ponovo otvorena kao džamija svojom ljepotom ostavlja bez daha. Nakon obilaska, slijedi posjeta jednom od najpoznatijih svjetskih zatvorenih bazara. Kapali čaršija Vas mami sa svojim labirintom ulica i tonama zlata i svile izloženih u brojnim radnjama koje ovo mjesto čine mistično interesantnim. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
6.DAN – 01.11.2020. (NEDELJA) – «Krstarenje Bosforom» - ISTANBUL - SARAJEVO
Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni odlazak na krstarenje Bosforom: Nezaboravna vožnja Bosforom na kojoj se sa broda mogu vidjeti sve građevine, palate i druga historijska zdanja: Dolmabahce, Čiran dvorac, dva viseća mosta nad Bosforom kao i Rumeli i Andolu hisar kule... Slobodno vrijeme. Transfer do aerodroma u 15:30h. Check in na let za Sarajevo TK1025 u 19:25h po lokalnom vremenu s očekivanim slijetanjem u Sarajevo u 19:15h po lokalnom vremenu.

CIJENA

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA 699 KM (za prvih 10 rezervacija)

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA 799 KM

Cijene su sa uključenim aerodromskim taksama!

DODATNE INFORMACIJE

Cijena aranžmana uključuje:

- Povratna avio karta na relaciji SARAJEVO - ISTANBUL – KAYSERI – ISTANBUL - SARAJEVO (TURKISH ARILINES)
- Aerodromske takse
- 4 noćenja sa doručkom u Kapadokiji (mjesto Goreme) u tradicionalnom boutique hotelu tipa GRAND CAPPADOCIA http://www.grandcappadocia.com/
- 1 noćenja sa doručkom u ISTANBULU u hotelu 3*/4* na Taksimu
- Transferi aerodrom – hotel - aerodrom
- Kompletnu organizaciju putovanja uz stručnog vodiče tokom putovanja, za vrijeme boravka u kao i u toku realizacije fakultativnih (neobaveznih) izleta.

Cijena aranžmana ne uključuje:
- Obavezno putničko zdravstveno osiguranje uplaćeno u agenciji 12 KM
- Doplata za osiguranje od COVID-a 5KM
- Doplata za 1/1 (jednokrevetnu) sobu 200KM

IZLETI

FAKULTATIVNI (NEOBAVEZNI) IZLETI:

- Mistična Kapadokija (sjeverna tzv.crvena tura) - 40 EUR
- Drevna Kapadokija (juzna tzv.zelena tura) - 40 EUR
- Let balonima u Kapadokiji 100-120 EUR (1h) zavisno od tipa balona i broja osoba (realizacija izleta na let sa balonima zavisi od vremenskih uslova i brzine vjetra)
- Tradicionalno tursko veče Kapadokija - 35 EUR
- Adrenalinska Quad bike tura - 25 EUR
- ISTANBUL KROZ VIJEKOVE – 10 EUR
- TOPKAPI PALATA – 30 EUR
- KRSTARENJE BOSFOROM – 20 EUR

Kontaktirajte nas

Molimo vas da u napomeni navedete godište djece.