PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN - SARAJEVO - ISTANBUL
Okupljanje grupe na Sarajevskom aerodromu prije leta za Istanbul Turkish Airlinesom u 20:25h. Dolazak u Istanbul, transfer do hotela. Nocenje.
2. DAN -  Istanbul - Casablanca – Marrakech (238km)
Dorucak. Let za Casablancu u 10:50h. Dolazak u Casablancu u 13:05h. Dobrodoslica na aerodromu.
Pocetak kruzne ture.
Cassablanca - egzoticna mjesavina africke, arapske i evropske kulture. Ovaj drugi po velicini africki grad je i glavno privredno srediste Maroka. Samo pominjanje rijeci Cassablanca u mnogima od nas probuditi ce emocije na cuveni istoimeni film sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman i ulogu grada Cassablance u historiji Afrike i Evrope.
Kruznu turu zapocinjemo obilaskom Cassablance i njenih znamenitosti: Kraljevske palace, dzamije Hasana II – najvece dzamije u Kraljevini Maroko, Trg Muhameda V, Hubat cetvrti, te stambene cetvrti Anfa.
Nastavak putovanja, dolazak u Marrakech, smjestaj u hotel. Nocenje.
3. DAN -  Marrakech
Dorucak. Dan posvecen otkrivanju i obilasku Marrakecha, jednog od najljepsih i najvaznijih kraljevskih gradova Maroka, poznatog i kao „Biser juga“. Marrakech je postao prijestolnica u 16.stoljecu i dozivio najveci procvat u vrijeme bogatih sultana dinastije Saad. U 20. stoljecu pasa od Marrakecha, poznat kao „Gospodar Atlasa“ postao je veliki ambasador grada i Marrakech upisao na glamuroznu turisticku kartu. Nas obilazak Marrakecha zapocinjemo od Medine – stari grad koja je zbog svojih cuvenih Kazbi – tvrdjava iz 12. i 14.vijeka, dzamije Koutoubia iz 1162. godine, zajedno s vrtovima Agdal i Menara, upisan na UNESCO listu svjetske bastine. U Novom dijelu grada (Gueliz) obilazimo vrt Mazorel (Jardin Majorelle) u ciju ljepotu i raskosnost cete se i sami uvjeriti.
U posljepodnevnim satima obilazak Souka (natkrivenih trznica), najvecih u Maroku, zatim obilazak glavne znamenitosti grada - Dzemaa el Fna (arapski „sastank mrtvih"), nekadasnje gubiliste i svjetski poznata srednjovjekovna trznica koja je i sada vitalno mjesto gdje orijentalni pripovjedaci pricaju price, a krotitelji zmija i zongleri pokazuju svoja umjeca.
Povratrak u hotel. Vecera i nocenje.
4. DAN Marrakech – Fes (478km)
Dorucak. Polazak za Fes. Nakratko cemo zastati u Beni Mellal, poljoprivrednom centaru Maroka, poznatu Kazbu Ras el Ain, sagradjenu od kamena i u blizini izvora rijeke Ain Asserdoun kako bi zastitilia ovaj izvor i okolinu. (Tvrdjave u Maroku nazivaju se kazbama, a zgrade u kazbi gradjene su od gline.) Dalje na putu za Fes proci cemo pored berberskih sela u predivnoj sumi na planini Atlas, Immouzer du Kandar – 1350m i Ifrane – 1665m nadmorske visine, koji su ljeti odlicna ljecilista, a zimi ski centri.
Dolazak u Fes, najstariji od cetri kraljevska marokanska grada, u kasnim popodnevnim satima. Vecera i nocenje.
5. DAN Fes
Dorucak. Cjelodnevni obilazak kraljevskog Fesa - najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“.
setnjom zapocinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) - nastariji dio Fesa okruzen zidinama, na listi UNESCO svjetske bastine i jedan je od najvecih svjetskih urbanih podrucja bez automobila - posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss, Kairaouine dzamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek.
U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske cetvrti sa tradicionalnim kozarama i kovackim radnjama. U posljepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palacu iz 13.stoljeca, zatim jevrejsku cetvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Vecera i nocenje.
6. dan Fes - Meknesh – Rabat (202km)
Dorucak. Nastavak putovanja. Dolazak u Meknesh – kraljevski grad, nazvan po berberskom plemenu Miknasa (berberski: Imeknasen). Obilazak Medine-Starog grada opasanog gradskim zidinama dugim 40km – uvrsten na listu UNESCO svjetske bastine 1996. godine, Medrese Bou Inanija iz vremena dinastije Merinida (14. stoljece), te Sultanove palace iz 1680. god, zatim mauzoleja Moulaj Ismaila, sirokog trga ispred monumentalne gradske kapije Bab el Mansour koji je natkrivena trznica (souk) hrane. Souci Meknesa su medju najbogatijim i najoriginalnijim u zemlji. Nakon toga putovanje nas vodi u Rabat „bijeli grad“ - glavno politicko i upravno srediste Maroka, na uscu rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Tokom obilska posjeticemo Kraljevsku palacu (Mehouar) u srcu Rabata, sa tri pristupne kapije i Ahl-Fas dzamije sa prelijepim ilustracijama islamske umjetnosti, zatim mauzoleja Mohameda V, kula Hassan – minaret neizgradjene dzamije, zapocete 1195. koja je trebala da bude najveci minaret u svijetu. Dolazak u hotel. Vecera i nocenje.
7. dan Rabat - Tanger – Tarifa (335km)
Dorucak. Iz Rabata krecemo prema Tangeru. Trajekotm prelazimo preko Gibraltarskog moreuza. Prelazimo iz Tangera u Tarifu, iz Maroka u spaniju, iz Afrike u Evropu. Stizemo u Tarifu - grad i luku u juznoj spaniji, u autonomnoj pokrajini Andaluzija. To je najjuzniji grad kontinentalne Europe gdje su Europa i Afrika najblizi, razdvaja ih samo 14km mora. Zbog strateski vaznog polozaja na najuzoj tacki Gibraltarskog moreuza, Tarifa je cesto bila na sceni historijskih dogadjaja. (Fakultativno mogucnost poludnevnog obilaska drzave Gibraltar)
Vecera i nocenje.
8. dan Tarifa – Sevilla (206km)
Nakon dorucka nastavljamo putovanje za Sevillu - glavni grad muslimanske spanije i prijestolnicu Andaluzije. Obilazak Seville zapocinjemo posjetom katedrale posvecene Djevici Mariji - izgradjene na mjestu nekadasnje maurske dzamije dinastije Almohadi iz 1198.godine i zvonika Giralda – nekadasnje munare, visine 105m koja je najpoznatiji simbol Seville. U nastavku setnja i razgledavnje Maria Lusia Park – sagradjenog u maurskom stilu za Svjetski sajam 1929. godine, koji obuhvaca fontane, paviljone i mnogobrojna slikarska djela. Zatim obilazak Plaza de Espanja (spanski trg) koji je najbolji primjer renesansnog stila u spanija. Slobodno vrijeme za samostalno istrazivanje Seville. Odlazak u hotela vecera i nocenje.
9. dan Sevilla - Cordoba – Granada (335km)
Dorucak. Voznja prema Cordobi - „dalekoj i samoj“, kako ju je opjevao najpoznatiji spanjolski pjesnik Federico García Lorca. Córdoba - grad velicanstvene i tipicne andaluzijske arhitekture, sa najpoznatijim islamskim spomenicima na svijetu (citava povijesna jezgra dio je UNESCO-ove svjetske bastine) i najljepsim zatvorenim dvoristima spanije (patios). Po dolasku razgledavanje historijske jezgre: zidovska cetvrt - Calleja de las flores , najpopularnije ulice u Cordobi. Zatim posjeta dzamije/katedrale Mezquita – rimo-katolicka katedrala, a prije toga jedna od najvecih, i po arhitekturi zasigurno jedna od najljepsih dzamija u svijetu. Uz Alhambru u Granadi, jedan je od najvaznijih i najdragocjenijih islamskih spomenika uopce. Prvi muslimanski Emir Abdurahman I kupio je lokaciju stare vizigotske crkve od tamosnje krscanske zajednice i na tom mjestu zapoceo gradnju ove grandiozne dzamije, druge po velicini u islamskom svijetu. Gradnja je pocela 784. godine i prvobitno je nazvana „Aldzama“ po supruzi Abdurahmana I.
Slobodno vrijeme. Nastavak voznje za Granadu. Smjestaj u hotel. Vecera. Nocenje.
10.dan Granada
Dorucak. Obilazak Granade, simbola ujedinjene spanije, i njene historijske jezgre, ulice Alceiceria - poznata i pod nazivom Arpaski bazar, koji se sastoji od nekliko ulica, a u sklopu kojeg se nalazi i Kraljevska kapela i Katedrala. Prvi Bazar sagradjen je u 15 stoljecu i postojao je sve do 19. stoljca kada je izgorio u pozaru. Izgradjena je replika koja je manja nego polovina nekadasnjeg bazara. Danas ovdje mozete kupiti razne suvenire i rukotvorine kao sto su fajalauza (tradicionalni lokalna oslikana keramika), taracea (drveni rukotvorine, kao sto su stolovi, sahovske ploce ili kutije za nakit), tipican granadino farolas (vitraz svjetiljke), tkaninu i svilu.U posljepodnevnim satima obilazak grandiozne Alhambre, “crvene palace”, iznimno uspjelom remek-djelu vladara Nasridske dinastije, posljednjih maurskih vladara na Iberskom poluotoku. Alhambra je doslovno mali grad koji je imao kraljevske odaje, portale, dzamije, kupatila, odaje za sluge, vojne barake, stale, radionice, lijevaonicu i mnogobrojne vrtove. Ispred nje se nalazi Lavlje dvoriste (Platio de los Leones) s arkadama, koje odrazavaju muslimansku ideju raja (perzijski: faradis). Dopustite da Vas cari i cudesna ljepota Alhambre vrate u vrijeme davne slave i moci maurske kulture, umjetnosti i nauke.
Slobodno vrijeme u sredistu Granade. Vecera. Nocenje.
11. dan Granada - Malaga – Istanbul (133km)
Dorucak. Odjava iz hotela i transfer do aerodroma Malaga. Zavrsetak kruzne ture.
Let za Istanbul u 13:40h. Dolazak u Istanbul 20:10, transfer do hotel. Nocenje.
12. dan Istanbul - Sarajevo
Dorucak. Transfer do aerodroma. Let za Sarajevo u 07:15h

CIJENA

CIJENA ARANŽMANA 1799 KM

DODATNE INFORMACIJE

Cijena aranžmana uključuje:
*Avio prijevoz na relaciji Sarajevo –Casablanca; Malaga – Sarajevo
*11 nocenja u hotelima 3* i 4* na bazi polupansiona u 1/2 sobama
*Autobus visokoturisticke klase na kruznoj turi
*Lokalni profesionalni turisticki vodic
*Pratilac grupe

Cijena aranžmana ne uključuje:
*Aerodromske takse 230€ OBAVEZNO
*Ulaznice za muzeje i druge kulturno-historijske spomenike 60€ OBAVEZNO
*Viziranje pasosa 30€ OBAVEZNO
*Putnicko i zdravstveno osiguranje
*Doplata za 1/1 sobu 400KM
*Ulaznice za Mezquitu (Cordoba) i Giraldu (Sevilla) FAKULTATIVNO

Kontaktirajte nas

Molimo vas da u napomeni navedete godište djece.