PROGRAM PUTOVANJA

1.i 2. dan (Utorak/srijeda, 30.04./01.05.2019.) SARAJEVO – BASTIA
Okupljanje grupe ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u dogovoreno vrijeme i polazak prema Italiji. Vožnja kroz BiH, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju uz kraća stajanja putem radi odmora. Vožnja kroz Toskanu do istorijskog grada Pize, gdje pravimo, pauzu od 2h (ukoliko nam vrijeme to bude dozvoljavalo). Prije nastavka putovanja prema luki ukrcaja –Livorno. Prelazak Trajektom iz Italije na francusko ostrvo Korziku, u podnevnim satima. Vožnja trajektom cca 4h. Nakon silaska sa broda, odlazak do hotela i smještaj u isti. Slobodno vrijeme za kraći odmor, nakon čega idemo u šetnju, i upoznavanje okoline hotela. Povratak u hotel. Noćenje.
3. dan (Četvrtak, 02.05.2019.) BASTIA – CORTE - AJACCIO (150 km)
Doručak, nakon čega slijedi razgledanje grada Bastie, koji se nalazi na „vratima Korzike“. Nekad malo ribarsko selo danas je najvažnija luka otoka. Razgled grada: stara luka s visokim tipičnim kućama i uskim uličicama - trg Place St. Nicolas, omiljeno šetalište sa spomenikom najslavnijeg sina Korzike - Napoleona Bonaparte - gradska vijećnica - crkva sv. Ivana Krstitelja, najveća crkva Korzike - četvrt Terra Vecchia sa starom lukom i Citadelom. Nakon obilaska slijedi nastavak vožnje kroz planinsku unutrašnjost otoka do nekadašnjeg glavnog grada otoka i zemljopisnog središta Korzike mjesta Corte. Putem nas prati miris Mediterana i makije i hiljade stabala kestena, a kesteni su stoljećima bili hrana Korzikanaca. Kestenovo brašno koristilo se za spremanje hrane, danas su odlične i poznate marmelade od kestena, različiti kolači i poznato pivo s kestenom, koje svakako trebate probati, kao i palentu od kestena i kestenovu tortu. U srcima mnogih Korzikanaca Corte je i danas „glavni grad srca Korzike“ vezan uz život Pasqualea Paolija, političara zvanog generalom korzikanske nacije. Šetnja do starog grada i glavnog trga. Vožnja dijelom područja parka prirode koji obuhvaća 40% površine ovog šumovitog otoka, a kroz regiju Niolo teče najduža korzikanska rijeka Golo. Dolaskom na zapadnu obalu u zaljev Porta započinje putovanje uz poznate ružičaste granitne stijene. UNESCO je zaljev Porta proglasio svjetskom prirodnom znamenitošću, a ime Calanche je korzikanski izraz za zaštićenu luku. Impresivne stijene mijenjaju nijanse ružičaste boje ovisno o dnevnoj svjetlosti u prekrasnom kontrastu prema bojama mora i neba. Smještaj u hotel u Ajacciu/okolici. Noćenje.
4. dan, (Petak, 03.05.2019.) AJACCIO, - JUŽNA KORZIKA - BONIFACIO -PORTO VECCHIO (160 km)
Doručak. Razgled Ajaccia, glavnog grada Korzike i rodnog mjesta Napoleona Bonaparte. Stari dio grada Borgo, moderna trgovačka četvrt uz pješačku zonu, promenada uz luku i široki bulevari, uske uličice starog grada čine šarmantnu kulisu za šetnju, kafu ili kupovinu. U ovom je gradu sve u znaku Napoleona - od spomenika, trgova i ulica do suvenira! Razgled grada: Napoleonova rodna kuća - trg Place General de Gaulle – katedrala - gradska vijećnica - spomenik Napoleonu - trgovačka ulica generala Fescha - Cours Napoleon - luka. Slobodno vrijeme. Preporučujemo posjet muzeju Fesch u gradskom središtu - jednoj od većih europskih zbirki talijanskog slikarstva, koje je skupio kardinal Fesch, nadbiskup Lyona i šogor Leticije Bonaparte – zbirka uključuje djela Boticcelija, Tiziana, Veronesea i Canaletta. Put se nastavlja putovanjem prema jugu Korzike. Prethistorijsko nalazište Filitosa pokazuje ostatke pretpovijesti Korzike s kiklopskim zidinama, nekadašnje ribarsko selo Propriano sada je turističko središte s lijepom plažom, a na obroncima iznad doline Rizzanesse slikovito je mjesto Sartene s viskom granitnim kućama. Dolazak u Bonifacio, najjužniji grad otoka. Grad je na slikovitom položaju na poluotoku na stijeni uz more i u starom gradu možemo doživjeti atmosferu genoveškog srednjeg vijeka. Ispod utvrde na stijeni smjestio se noviji dio grada s lukom, utvrdom Etentard, lukom za jahte i šetalištem na keju Comparetti. Mjesto je poznato po izradi koraljnog nakita. Vožnja uz istočnu obalu Korzike do mjesta Porto Vecchio okruženog nekim od najljepših plaža Korzike. Smještaj u hotel na području Porto Vecchia/Solenzara. Noćenje.
5. dan, (Subota, 04.05.2019.) PORTO VECCHIO - ISTOČNA OBALA - BASTIA - BROD - LIVORNO – VERSILIA (160 km + brod)  
Doručak. Putovanje nastavljamo istočnom obalom Korzike poznatoj po lijepim plažama. Istočna obala manje je poznata u istorijskom smislu, no stari Grci i Rimljani već su u antičko doba u Aleriji imali svoje utvrde na visoravni, a rimski trgovački grad bio je važno trgovište žitaricama za cijeli otok i glavni grad rimske provincije. Genovežani su sagradili utvrdu Fort de Matra na ušću rijeke, a uz obalu je uzgoj oštiga bio važan izvor prihoda. Panoramska vožnja istočnom obalom uz kraća zaustavljanja putem zaokružiti će Vaš dojam o Napoleonovom otoku. Dolazak u Bastiju. Ukrcaj na brod. Dnevna plovidba do Livorna. Iskrcaj s broda i nastavak vožnje toskanskom obalom. Smještaj u hotel na području obale Versilie. Noćenje.
6. i 7. dan, (Nedjelja/Ponedjeljak, 05.05. i 06.05.2019.) VERSILIA – BOLOGNA – SARAJEVO
Doručak. Vožnja prema sjeveru uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Bolognu, jedan od najvažnijih gradova Emilia Romagne. Šetnja istorijskim cetrom do trga Piazza Maggiore, Neptunove fontane, zgrade univerziteta i poznatih tornjeva Garisenda i Asinelli. Slobodno vrijeme u gradskom centru za uživanje u dobrom capuccinu, talijanskom aperitivu ili odličnom sladoledu. Povratak za BiH, vožnjom kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, uz kraća zaustavljanja putem. U BiH u kasnim satima.

CIJENA

REDOVNA CIJENA 849 KM

 

DODATNE INFORMACIJE

 

U cijenu aranžmana je uključeno:
- Prijevoz autobusom visoke turističke klase (klima, TV, Video, audio) prema itinereru putovanja
- Prevoz brodom na relaciji Livorno – Korzika - Livorno
- 4 noćenja sa doručkom u ½ sobama u hotelu sa 3/4* prema itinereru putovanja (trokrevetne sobe na upit - to obično bude pomoćni krevet)
- Izleti i obilasci prema programu putovanja
- Kompletnu organizaciju putovanja uz pratioca putovanja

U cijenu aranžmana nije uključeno:
- Ulaznice
- Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – na upit
- Individualni troškovi
- Putničko zdravstveno osiguranje 14 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 28 KM
- Gradske takse - po osobi po danu 1,5 – 2 € * , plaća se na recepciji

SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA
*** OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO 90 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJE EU *

 

Kontaktirajte nas

Molimo vas da u napomeni navedete godište djece.