• Datum: 12.10.2010 - 20.12.2011
  • Šifra aranžmana: 98

BRIEF DESCRIPTION OF THE TOURIST REGIONS

The Una-Sana Canton is one of the 10 cantons of Bosnia and Herzegovina. It is located in the northwest of the country and has been named after the rivers Una and Sana. The center of canton government is Bihać. It is divided into municipalities (usually eponymous with towns) of Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most and Velika Kladuša
The Posavina Canton is the smallest canton.The canton is split into the municipalities of Domaljevac, Odžak, Orašje.
The Tuzla Canton,the cantonal seat is in Tuzla. It comprises the municipalities of Banovići, Čelić, Doboj Istok (Doboj East), Gradačac, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak and Živinice, as well as the city of Tuzla.
The Zenica-Doboj Canton is one of the cantons of the Federation of Bosnia and Herzegovina. The canton is split into the municipalities of Breza, Doboj Jug, Kakanj, Maglaj, Olovo, Tešanj, Vareš, Visoko, Zavidovići, Zenica, Žepče, Usora.
The Bosnian Podrinje Canton,consists of the municipalities of Goražde, Pale-Prača, Foča-Ustikolina.
The Central Bosnia Canton is split into the municipalities of Bugojno, Busovača, Dobretići, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf – Uskoplje, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik, Vitez.
The Herzegovina-Neretva Canton is one of the 10 cantons of Bosnia and Herzegovina. The canton mainly comprises the Neretva river valley area and parts of Herzegovina west of Mostar, its administrative center. The canton is split into the municipalities of Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Mostar, Neum, Rama, Ravno and Stolac.
The West Herzegovina Canton is divided into the municipalities of Grude, Široki Brijeg, Ljubuški and Posušje.
The Sarajevo Canton is a canton of the Federation in Bosnia and Herzegovina. The capital is Sarajevo.
Canton 10 located in the western part of Bosnia and Herzegovina.Other cities Kupres,Tomislavgrad,Livno
Brčko is a city in northern Bosnia and Herzegovina, administrative seat of the Brčko District. It lies on the country’s border along the Sava river across from Gunja, Croatia

Unsko-sanska regija je jedna od ukupno deset regija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a ime je dobila po rijekama Uni i Sani koje kroz nju protječu a središte je grad Bihać.
Značajno bogastvo ove regije čine prirodne ljepote, jer ovo područje obiluje rijekama, manjim i većim vodotocima, toplim izvorima, pećinama, šumama kao i kulturno - povijesnim spomenicima. Ove značajne prirodne vrijednosti odlikuju se izvornošću, raznovrsnošću, specifičnošću i atraktivnošću.Blizina Plitvičkih jezera i Jadranskog mora, Atraktivne rijeke Una, Sana, Dabar, Krušnica, Klokot, Unac i Korana, bogatstvo šuma, termomineralni izvori i ostale turističke pogodnosti ovog kraja, takođe doprinose turističkoj ponudi.
Posavska regija se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine uz rijeku Savu i sastoji se od dva teritorijalno odvojena džepa oko Odžaka i Orašja.Središte je grad Orašje.
Tuzlanska regija se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, a središte je grad Tuzla.
Zeničko-dobojska regija se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, a središte je grad Zenica.
Bosansko-podrinjska regija se nalazi u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, a središte je grad Goražde.
Regija Srednja Bosna se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Središnja Bosna graniči sa Hercegbosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom županijom i na sjeveru s entitetom Republika Srpska. Sjedište je u Travniku.
Hercegovačko-neretvanska regija se nalazi u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i obuhvaća područje oko rijeke Neretve te u Neumu izlazi na more. Središte je grad Mostar.
Zapadnohercegovačka regija se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom, središte je grad Široki Brijeg.
Sarajevska regija se nalazi u srednjoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, a središte je grad Sarajevo
Hercegbosanska regija se nalazi u srednjozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom. Veči gradovi Kupres,Tomislavgrad,Livno
Brčko je grad na sjeveru Bosne i Hercegovine i administrativno sjedište Distrikta Brčko. Smješten je u Posavini, na desnoj obali rijeke Save. Istočno od grada prostire se plodna Semberija, a zapadno je Posavina, dok se petnaestak kilometara južno od grada dižu obronci planine Majevice. Grad je važan tranzitni centar i kroz njega prolazi najvažnija putna komunikacija koja povezuje zapadni s istočnim dijelom Republike Srpske, te južni sa sjevernim dijelom Federacije Bosne i Hercegovine.
Republika Srpska je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine.Središte je grad Banja Luka.

OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE

Kategorizacija hotela
Hoteli u kojima boravite:odgovaraju evropskoj kategorizaciji,moderni,u centru grada,u blizini svih značajnih znamenitosti,sa recepcijom,restoranom,osobljem koji govore po najmanje 2 strana jezika;hoteli koji su po programu van Sarajeva,uobičajeno su na dobroj lokaciji,kategorije prema opisu paket aranžmana.
vaše sobe: Sve sobe u programima su standardne, opremljene klimom/grijanjem, internet pristupom, TV sa satelitskim programima, telefonom i kupatilom. Svaka soba je funkcionalna i moderno namještena kako bi gosti u potpunosti imali ugodan boravak.
Tri osobe u sobi?
To je dvokrevetna soba sa pomočnim ležajem:Iako u nekima od hotela na našim programima postoje prave trokrevetne sobe s tri jednakovrijedna i u sobi stalno postavljena kreveta, u večini hotela koriste se dvokrevetne sobe u koje se treči ležaj unosi. Taj je ležaj u pravilu krači i uži od ostala dva ležaja u sobi.Često je i prostor za kretanje u sobi ograničen unošenjem dodatnog ležaja. Vodite računa o tome u trenutku kad se odlučujete za uplatu aranžmana u takvom tipu sobe.
U našim programima uvijek su navedene kategorije hotela/U SKLOPU CJENIKA/ važeće za pojedine gradove.Na turama koje uključuju noćenja u više hotela u različitim mjestima ili gradovima,hoteli iste kategorije ne mogu se međusobno uspoređivati.
Doručak
Kontinentalni doručak vrlo često označava samo topli napitak, pecivo i namaz. Buffet obrok znači da je hrana poslužena na stolu s kojeg se svako sam poslužuje.Količina i raznovrsnost ponuđenih namirnica za buffet obrok mogu se razlikovati od jednog do drugog grada. Hrana koja je poslužena na buffet stolu namjenjena je za konzumaciju u hotelskom restoranu tokom obroka,ne smije se iznositi iz hotela za kasniju upotrebu.
Polupansion i puni pansion
Na većini naših programa nudimo uslugu polupansiona i punog pansiona (doručak i večera;doručak,ručak i večera)uključen u cijenu aranžmana. U ponudi je gotovo uvijek turistički menu od dva nivoa,koji se sastoji od predjela, glavnog jela. Nismo u mogućnosti primati posebne zahtjeve i želje za posebnim tipom hrane ili režimom prehrane. Jedini zahtjev koji možemo proslijediti je opaska da ste vegetarijanac i ne jedete određene vrste mesa(molimo napomenite prilikom upita za rezervaciju aranžmana).
Posebni zahtjevi u vezi soba
Na programima tura i kružnih putovanja nismo u mogućnosti primati posebne zahtjeve u vezi smještaja poput traženja određenog sprata ili položaja sobe, posebnog pogleda i slično. Kako je pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno u sve većem broju hotela, ne možemo primati zahtjeve za sobe za pušače.U hotelima u kojima još takve sobe postoje one su u manjini pa Vas molimo da se s takvom željom obratite direktno na recepciju hotela.
Smještaj i prehrana prilagođeni su programu
Smještaj i prehranu organizujemo na biranim lokacijama, na način koji garantuje realizaciju programa i daje najbolji omjer cijene i kvalitete (središta mjesta i gradova, blizina sadržaja za putnike, lak pristup prometnim čvorištima...). Biramo provjerene smještajne objekte, sobe koje imaju vlastite sanitarije (tuš/WC), u pravilu opremljene sa dva kreveta.Prehranu uglavnom organiziramo na bazi polupansiona ili punog pansiona ,ali se u pravila osim doručka svi obroci organizuju van hotela,u odabranim restoranima sa kvalitetnom uslugom. Prema želji grupe, možemo uključiti obroke uz posebne muzičke programe.
Cijene putovanja
U cjeniku putovanja navedene su sve usluge uključene u cijenu određenog putovanja.Sve navedene aranžmane moguće je mijenjati.U gotovo sve aranžmane moguće je, uz nadoplatu,organizovati dodatno noćenje i na taj način produžiti putovanje za jedan dan. Mnoge je aranžmane na isti način moguće skratiti za jedan dan. Konačnu cijenu svakog putovanja dostaviti ćemo Vam na upit.Cijene su kalkulisane za polaske s područja Grada Sarajeva. Za polaske iz drugih krajeva moguće su odgovarajuće korekcije konačnih cijena i programa putovanja.Programi putovanja i cijene putovanja imaju prvenstveno informativnu svrhu kako bi mogli usporediti cjenovni odnos različitih putovanja.Pošaljite nam vaš upit na temelju kojega ćemo vam napraviti detaljnu ponudu i izračun cijene baš za vašu grupu.
Pratioci putovanja i vodiči
Tokom čitavog trajanja putovanja grupi je na usluzi turistički pratilac posebno obučen za vođenje grupa (spoj stručnog, poučnog, zanimljivog i zabavnog). Oni brinu o kvalitetnoj izvedbi cjelokupnog dogovorenog putovanja. Pratilac putovanja prevodi sve informacije na jezik koji putnici razumiju.
Cijene ulaznica i fakultativnih sadržaja
Cijene navedene uz pojedine programe služe kao orijentacija i informacija te Vam istovremeno daju ideju o tome koliko dodatnog novca za takve sadržaje trebate ponijeti.Tokom godine moguče su promjene cijena od strane muzeja, znamenitosti,posebnih večera, i slično- mi, kao organizator , nemamo uticaja na isto i ne odgovaramo za moguče promjene.
Svakako moramo naglasiti da se redoslijed obilaska tokom razgleda lokaliteta u programu može promijeniti, ovisno o radnom vremenu muzeja i ostalih sadržaja ili državnim i vjerskim praznicima.Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tokom razgleda niti umanjuje kvalitet programa.
Programi sa oznakom “vrijednost više”
Skrečemo Vam pažnju na programe s oznakom „vrijednost više“.Ti programi uključuju neke od dodatnih sadržaja kao što su ulaznice, večere, izleti bez nadoplate,degustacije i slično!
I na kraju: Preporuka za “Čaroliju putovanja”
Toplo preporučujemo mala i „slatka“ putovanja u trajanju od 4,5 ili 6 dana koja u naslovu kriju naziv „Čarolija“:uz posjetu velikim a i malim gradovima, prekrasnim krajolicima sa prirodnim ljepotama, kao i brojnim dodatnim sadržajima uključenim u cijenu tih aranžmana.Naše čarolije uvijek su s uslugom minimalno polupansiona i uključuju niz dodatnih sadržaja poput ulaznica,degustacija,mjesne vodiče s poznavanjem lokalnih običaja, puteva i tradicija - i što je najvažnije odličnu vrijednost za novac!
 

Krstarenje

KRSTARENJE KRSTARENJE